niedziela, 24 stycznia 2016

Przepis na chlebek

100g sera ementaler, pokrojonego w kawałki
100g salami, pokrojonego w kawałki
80g czerwonej papryki, pokrojonej w kawałki
700g mąki przennej typ 550
480g wody
40g świeżych drożdży pokruszonych
15g przyprawy do pizzy
1 łyżeczka cukru
10g soli
Trzy pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać lub zmielić.
Potem kolejno dodajemy składniki jak w przepisie, i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na pół i wkładamy do brytfanek uprzednio natłuszczonych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp 180 przez 75 minut. Przed włożeniem do piekarnika najlepiej przykryć ciasto papierem do pieczenia wtedy skórka nie przypiecze się zbytnio.
Przepis można modyfikować na wszystkie sposoby. Ja dodaję żółtą paprykę i pieczarki. Nie dodaję salami bo po prostu nie lubię. Ser można dodać każdy. Ja dodałam mozarellę i parmesan .
Przepis oryginalnie wykonuję w termomixie, ale tak moim znajomym smakowało że poprosiły o przepis i robią ręcznie. Również jest bardzo smaczny.
SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Oj! Na pewno się skuszę:)
    Wgląda bardzo zachęcająco, takiego jeszcze nie znam.
    Z czym jecie chlebek, bo wygląda mi na to, że można bez dodatków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń